Pietarsaaren Hiihtäjät
FIN / SVE / ENG  


Plasmasytoosiosasto
Plasmasytoosi on vakava minkeillä esiintyvä tauti, jonka aiheuttaja kuuluu parvovirusten ryhmään. Tauti tarttuu eläimestä toiseen suoraan virtsan, ulosteen, syljen, veren tai hengitysilman mukana, mutta myös välillisesti esim. tavara- ja henkilöliikenteen mukana, hoitotarvikkeiden kautta, rehua tasattaessa tai turkistilalta toiselle lintujen, kirppujen ja ilman kuljettamana.


Taudin eteneminen on eläimessä yleensä hidasta ja oireet ilmenevät vähitellen. Vain joskus pienillä pennuilla tauti saattaa johtaa nopeasti kuolemaan, jos virustyyppi on aggressiivinen. Oireet ovat pääosin seurausta vahingoista, joita sairaus aiheuttaa munuaisissa, maksassa ja aivoissa. Oireet ovat aluksi vaikeasti havaittavissa, mutta näkyvät pitkälle edenneessä taudissa selvästi:

- vähitellen huonontuva ruokahalu ja laihtuminen
- lisääntynyt vedentarve
- vaaleat limakalvot
- verenvuotoja suusta ja kuonosta
- tumma tervamainen uloste
- hermostohäiriöt

 

Plasmasytoosin vaikutus tuotantoon on suuri. Tartunnan saaneilla eläimillä on huonompi pentutulos kuin terveillä eläimillä ja pennut kasvavat heikommin. Eläimillä on korkeampi sairastuvuus ja kuolleisuus kuin terveillä eläimillä, etenkin syksyisin. Myös nahan laatu heikkenee.


Plasmasytoositartunta voidaan todeta Fin FurLabissa tehtävän ELISA-testin avulla. Plasmasytoosinäytteeksi otetaan kynsiverinäyte ns. näytteenottokammalla. Meiltä voitte tilata näytteenottomateriaaleja ja saatte myös neuvoja näytteenottoon.

Meiltä sekä eläinlääkäreiltämme saatte plasmasytoosin torjuntaan liittyvää neuvontaa.

 

Lisätietoja ELISA-testaukseen liittyvissä asioissa:

 

Plasmasytoosiosaston esimies

Majvor Eerola 020 7007 617

 

Myymme myös ELISA-antigeenejä, lisätietoja:

Plasmasytoosiosaston esimies

Majvor Eerola 020 7007 617


Ota yhteyttä!

Tätä kautta voit tilata näytteenottotarvikkeita. Voit myös lähettää meille palautetta tai kysymyksiä.

 

Nimesi*PuhelinSähköposti*Viestisi